Editii precedente

Prima ediție Global Research Summer School s-a desfășurat între 16 și 30 iulie 2012 și a avut ca temă implicarea Uniunii Europene în menținerea echilibrului din Orientul Mijlociu. Acesta a fost structurat pe patru piloni și anume- studii de caz, elaborarea politicilor, dezbateri și implementarea politicilor, care i-au ajutat pe participanți să intre într-o competiție bazată pe redactarea unor eseuri. Cel mai bun eseu a fost desemnat de către un juriu specializat și publicat în revista Foreign Policy.

Global Research Summer 2013 a cunoscut o ediție internațională, finanțată prin programul Youth in Action și a avut loc în Sighișoara, între 22 iulie și 6 august. 52 de studenți din 11 tări precum: România, Armenia, Mongolia, Rusia, Georgia, Israel, Turcia, Grecia, Republica Moldova, Bulgaria și Letonia au dezbătut subiecte pe tema The Wars You Don’t See. Tema a adus în prim plan nu doar războiale clasice, dar și conflicte mai puțin evidente și nu neapărat violente. Obiectivul principal al proiectului a fost acela de a-i determina pe tineri să conștientizeze importanța similitudinilor culturale, să promoveze securitatea și să consolideze încrederea în rândul țărilor care au cunoscut în trecut anumite diferende. De asemenea, proiectul a încercat să evidențieze importanța menținerii păcii într-o lume caracterizată de procesul globalizării.

Global Research Summer School 2014 s-a desfășurat în perioada 11-15 august, alături de 25 de tineri pasionați de relațiile internaționale, care au luat parte la training-uri și workshop-uri susținute de specialiști ai domeniului. Construit din pasiune pentru relații internaționale si subiecte actuale din sfera lor de interes, proiectul și-a propus să aducă în prim-plan un domeniu accesat în mică măsură de către mediul academic românesc – identitatea şi securitatea europeană în contextul globalizării – aducând în discuție subiecte controversate, cu un grad ridicat de interes, ce definesc situația actuală din această sferă.

Ediția din 2015 a proiectului a abordat tema „Identitate europeană vs. Identitate națională”,care s-a desfășurat 3-8 august 2015. În jurul temei propuse, cei 25 de participanți și-au exprimat o viziune cât mai amplă și diversificată asupra temei propuse, identificând diferențele dintre cele două identități, dar și felul în care acestea se completează sau se influențează reciproc. Prin experiența anilor trecuți s-a dovedit că proiectul Global Research Summer School reprezintă un interes ridicat în rândul tinerilor, acesta reușind să le pună tinerilor la dispoziție un cadru profesionist de învățare și dezvoltare.

Ediția din 2016 s-a centrat pe tema „Cooperare internațională pentru soluționarea conflictelor”, 25 de participanți având ocazia de a identifica potențialul de colaborare în situații care par să prezinte poziții conflictuale între actorii implicați. Tinerii interesați de relațiile internaționale și-au dezvoltat o viziune amplă asupra evenimentelor și provocărilor actuale de pe scena internațională, participând la training-uri și workshop-uri pe subiecte precum “Analiza conflictului din Siria”, “Politici europene de azil pentru refugiații din Orientul Mijlociu și Africa”, “Prevenirea conflictelor și metode de reconstrucție post-conflict” etc. De asemenea, participanții au luat parte la un concurs de articole pe teme din domeniul relațiilor internaționale, iar cel mai bun eseu a fost publicat în revista Foreign Policy.