Despre Global Research Summer School din perspectiva echipei de organizare

Ce ai face dacă ai afla că supereroii există ? Ce ai face dacă tu ai fi unul dintre acei supereroi ? Cum ți-ai folosi super-puterile? Hai să iți spun ce am făcut eu împreună cu alți 10 supereroi, hai să iți spun despre echipa de organizare a Global Research Summer School 2016!

Îmi place să cred că nu noi, membrii echipei de organizare, am ales acest proiect, ci el ne-a ales pe noi. Nu a fost dragoste la prima vedere, pentru că mai auzisem de proiect, însă tuturor ne-au sclipit ochii atunci când am auzit pentru prima oară «GRSS»,  atunci când Fiona, Project Manager-ul nostru,  a strigat membrii care urmau să facă parte din echipă, iar de aici mai departe am crescut împreună.

Spuneam la început despre super-puteri și supereroi. Probabil te întrebi de unde și până unde această analogie. Supereroii suntem chiar noi, oamenii cu scântei în ochi atunci când aud despre acest proiect, iar super-puterile însăși valorile și calitățile noastre.

La început a fost un singur supererou, Fiona (Project Manager). Și-a ales o strategie, a venit cu o viziune asupra ediției de anul acesta, a stabilit o temă principală, și-a prezentat viziunea, iar apoi a câștigat.  Ce înseamnă pentru Fiona acest proiect, și ce a determinat-o să liciteze? „Global Research Summer School 2016 a reprezentat inițial pentru mine o provocare de a crea o oportunitate relevantă pentru studenții care îmi împărtășesc interesul pentru relațiile internaționale. Cum ar fi interesant pentru tineri să își completeze învățarea din mediul universitar? Răspunsul pe care l-am dat la această întrebare se va oglindi în temele abordate în cadrul școlii de vară și în metodele de învățare non-formală pe care le vom adopta: traininguri, workshopuri, dezbateri și simulări. Apoi, GRSS a început să însemne echipă: 10 oameni dragi care mi-au devenit prieteni și cu care mă întâlnesc în fiecare săptămână pentru a dezvoltă diverse etape ale proiectului, alături de care împărtășesc idei și învățăm unii de la alții.”

Mai apoi, în ajutorul ei a venit Ștefania (Project Assistant), alăturându-se cu forțe proaspete, GRSS 2016 era gata să își formeze noua  echipă de organizare, și pentru că „GRSS nu reprezintă doar un simplu proiect, ci este locul în care întâlnești oameni frumoși ce devin prieteni dragi.”. Vă propun să îi cunoaștem pe acești oameni frumoși!

 Cei ce și-au dorit să facă parte din această echipă nu s-au luptat cu „Zmeul” și nici nu au învățat cum să mânuiască un buzdugan, nu au călărit un cal alb înaripat și nici nu l-au întâlnit pe „Făt-Frumos” , însă cu siguranță sunt supereroi ai zilelor noastre, căci au avut curajul de a ieși din zona de confort și au dorința de a schimba lucrurile în bine. Acești oameni cu scântei în ochi sunt nouă la număr, împărțiți în departamente, fiind gata să ducă proiectul Global Research Summer School la un alt nivel.

 Ana a ales să facă față provocărilor din departamentul de Marketing și afirmă că :„Pentru mine, GRSS 2016 reprezintă o experiență de învățare și dezvoltare alături de oameni pasionați de relații internaționale, ca și mine… sper nu numai să îmi lărgesc orizonturile de cunoaștere, dar și să răspândesc această pasiune în rândurile studenților din România.”

 Așa cum bine știm, un supererou este caracterizat de curaj, iar pentru Andreea, cel de-al doilea membru al departamentului de Marketing „ediția GRSS de anul acesta este despre depășirea limitelor, despre a oferi tinerilor pasionați de relații internaționale un altfel de cadru de învățare, dar și despre oameni faini!”

Alături de Ana și Andreea, pe departamentul de Marketing li s-a alăturat Andrew, care a ales să își folosească super-puterile în această direcție deoarece pentru el GRSS „este marea mea așteptare pentru această vară. Prin depunerea efortului propriu, lucrul în echipă și inspirație creăm o scoală de vară cu menirea de a aduce plus de valoare tinerilor pasionați de relațiile internaționale, de dinamica politică mondială. Dată fiind experiența GRSS din ediții precedente și cea a comunității din care provenim noi ca echipă, International Affairs, GRSS este un mediu ce atrage specialiști din ambasade, consultanță politică, oamenii aflați pe teren în acest domeniu, aducându-i printre tinerii pasionați de subiect. Astfel aducem un plus mediului academic românesc.”

Acum, când echipa de organizare a GRSS 2016 cunoștea deja trei oameni de Marketing ce nu, nu vor călătorii 3 nopți și 3 zile către ținutul îndepărtat, dar cu siguranță vor știi cum să promoveze imaginea proiectului, un nou departament își face apariția prin cele două supereroine cu puteri de Business Development.

Este vorba despre Bianca, pentru care acest proiect este „NEXT STEP. O șansă atât pentru mine, ca organizator, cât și pentru viitorii participanți de a evolua într-un mediu elitist, mai mult decât profesionalist, dar care reușește să ne apropie pe noi, studenții, de ambasadori și experți în politică externă”, și Emilia, care ne-a spus cu entuziasm și încredere în sine cum „GRSS înseamnă, întâi de toate, cunoaștere, diplomație, dezvoltare, oportunități și profesionalism”.

Aflându-se în această formulă, super-echipa se îndrepta către forma finală, însă pentru a duce GRSS 2016 pe culmile dorite lipseau încă două departamente, astfel că…

Departamentul de Public Relations îi aduce în față pe Alex și Robert. Cunoscându-l pe Alex ne dăm seamă că un supererou, alături de multe valori și calități, se lasă motivat de un element esențial, acela de a fi om,  așadar pentru el „ GRSS 2016 va fi despre ce înseamnă să fii om. În contextul actual al relațiilor internaționale, lipsit de securitate și stabilitate, valorile cu adevărat esențiale se pierd. Totodată, GRSS 2016 înseamnă motivare și inițiativă într-un cadru în care statutul de membru al echipei a fost înlocuit cu cel de prieten”.

 Cel de-al doilea PR Officer, Robert, asemenea celorlalți membri  ai echipei de organizare, empatizează cu nevoile și dorințele participanților, astfel lansează un apel către cei care îi seamănă: „ești un tânăr curios și ambițios, preocupat de problematici internaționale și dornic de a înțelege cât mai multe aspecte de ordin socio-politic ce se petrec în jurul tău? Vrei totodată să nu pierzi tot timpul pe lecturi și documentare, ci să cunoști tineri isteți cu pasiuni similare, cu care să poți lega prietenii de durată? GRSS a adăugat perioadei mele de studiu un ingredient deosebit pe care ți-l recomand și ție!”.

De-a lungul călătoriei noastre s-au folosit multe resurse, una dintre ele fiind timpul, însă cine altcineva poate da sens timpului, dacă nu chiar noi, oamenii? În consecință, Eva și Theodor își fac apariția și întregesc echipa, reprezentând departamentul de Human Resources. Despre cum acest proiect este cadrul cel mai potrivit pentru a se autodepăși, chiar Eva ne-a spus, căci „se anunță a fi o super oportunitate de învățare, alături de oameni dragi cu idei excepționale. Actualitatea în contextul global a temei alese face din proiect cadrul ideal în care tinerii studenți pot asimila noțiuni pe care, ca viitori profesioniști, să le aplice în societate”.

Deoarece în orice echipă de succes există ambiție și dăruire, iar lucrurile mărețe se întâmplă adesea în afara zonei de confort, Theo s-a alăturat întocmai pentru că „Pentru mine GRSS înseamnă provocare și implicare, GRSS înseamnă ieșirea din zona de confort, iar în spatele GRSS stă o echipă de organizare eficientă, cu o ambiție și dăruire molipsitoare, echipă din care sunt mândru să fac parte!”.

 Așadar, fie că este vorba de atmosfera destinsă, dar productivă din cadrul ședințelor, fie că este vorba de momentele tensionate în care ne confruntăm ideile, sau despre momentele apropiate când realizăm că această echipă de organizare se transformă pentru noi într-o mică familie, sperăm că ne-ai cunoscut de-a lungul acestei povești,  știi ce este Global Research Summer School 2016, știi ce înseamnă pentru noi acest proiect. Dar pentru tine, oare ce va însemna?

Author Teodor Manda